Pattanás ellen gyógyszeres kezelés nyáron

  Pattanás elleni gyógyszer szedése nyáron
  (Inerta, Isotretinoin, Medinac, Roaccutan, Sotret)
   
  Csak rendkívül kivételes esetben ajánlható a retinoid gyógyszerek alkalmazása nyáron, hiszen sok mellékhatással kell számolni, ami a a várva várt nyarat akár még tönkre is teheti.
   
  De lássuk csak mik ezek:
  •  A retinoidok bármilyen formában fényérzékennyé teszik a bőrt. Ez azt jelenti, hogy minimális napfény hatására is igen könnyen leéghetsz. Ráadásul nem csak azokon a bőrfelületeken ahol pattanásos a bőröd, hanem MINDENHOL! Tehát még a kézfejedet is be kell kenni fényvédővel, mert ott is le tud égni a bőr.
  •  Ha a fényvédelem nem volt tökéletes, és sikerül megpirítani az egyébként is érzékeny bőrödet, akkor még arra is esélyes leszel, hogy a megpirult bőrfelület bepigmentálódjon, és a piros foltjaid mellé még barnákat is szerezhetsz.
  • A retinoid hatására a bőröd elvékonyodik, érzékennyé válik. Emiatt pl. strandokon könnyeben szerezhetsz jó kis bőrfertőzést a pattanások mellé. A retinoid nem antibiotikum, tehát semmilyen plusz védelmet nem nyújt.
  •  A retinoidok sok esetben okoznak kezdeti rosszabbodást, ennek hatására az első hónapban csúnyábbá válhat a bőröd. Nyáron kánikulában, vízparton még a sminkelés lehetőségéről is le kell mondanod.
  Összegezve, inkább akkor szedj retinoid gyógyszert, ha amúgy is aszkéta nyárra készültél volna.