Pattanás, acne, akné az arcon, mellkason, háton, testszerte előfordul


  A pattanások, aknék olyan bőrelváltozások, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a szőrtüszők eltömődnek elhalt hámsejtekkel és faggyúval. Általában az arcon, a homlokon, a mellkason, a hát felső részén és a vállakon jelentkeznek. A pattanások leggyakrabban serdülőkorban fordulnak elő, bár minden életkorú embert érinthetnek. 

  Vannak hatékony akné elleni kezelések, de a pattanások sokszor tartós problémát okoznak. A pattanások és a gyulladt dudorok lassan gyógyulnak, és amikor az egyik végre elmúlik, rögtön kijön mellette egy másik, így sokszor szinte összefüggő duzzadt, sebes-heges felületek alakulnak ki. 

  A pattanások súlyosságától függően a fájdalmon túl lelki szorongásokat okozhatnak, hatással vannak a társas kapcsolatokra, önértékelésre, sőt akár az anyagi előmenetelre, a karrierre is.

  Pattanás kezelés, akné kezelés, pattanás lézer, clearlight

  Minél korábban kezded el pattanások elleni kezelést, annál kevésbé kell ezekkel a súlyos kockázatokkal számolnod.

  Hogyan alakulnak ki a pattanások?

  A mitesszer elzárja a faggyúmirigy kivezető járatát, a faggyú nem tud a bőr felszínére jutni, így bennreked a zsírszerű anyag. A pangó váladékban felszaporodik a propionibacterium acnes - hétköznapi baktérium, mely a normál bőrön is jelen van - mely hatására szabad zsírsav halmozódik fel.

  A pangó zsírsavak kémiai ingert adnak a szövetek felé, ahonnan az immunsejtek érkeznek. a kezdeti gyulladás helyén hamarosan megjelennek más kórokozók is (Strepto- vagy Staphylococcusok) - így kialakul a gennyes pattanás.

  A pattanások, aknék oka sokféle

  • Gének - családból öröklött tényezők, alkati okok
  • Hormonális változások (Legnagyobbrészt a férfihormonok -tesztoszteron- túltermelődése tehető felelőssé, melyet nagyobb mennyiségben a here termel, de kiválasztja a petefészek és a mellékvese is, sőt maga a bőr is termeli ezt az anyagot.)
  • Fogamzásgátlók - progeszteron tartalmú hormonkészítmények,
  • Egyes gyógyszerek (kortikoszteroidokat, tesztoszteront vagy lítiumot tartalmazó gyógyszerek)
  • Belső gócok - gennyes foggyökér, mandulagyulladás, húgyuti gyulladások
  • Allergia, immunrendszeri problémák, illetve stresszes időszakok
  • Súrlódás vagy nyomás a bőrön. Mobiltelefontok, bukósisakok, egyes védőruhák, feszes övek, táskaszíjak és hátizsákok.

  A pattanások és tünetek az állapot súlyosságától függően változnak, így a pattanások fajtái is többfélék

  A pattanások és tünetek az állapot súlyosságától függően változnak, így a pattanások fajtái is többfélék: 

  • Komedók (enyhe akné) - fekete és fehér mitesszerek, kezdődő papulák)
  • Papulák (mérsékelt akné) - Kicsi, vörös, gyulladt, lágy dudorok
  • Pustulák (a köznyelv ezt hívja pattanásnak), olyan papulák, amelyek gennyes sárgás hegye “közepe” van
  • Acne Conglobata (súlyos, kiterjedt akné) - Vöröses, viszonylag kemény, fájdalmas csomók a bőr felszínén, nagy számú, láthatóan gyulladt pattanás, melyek között láthatók papulák és pusztulák is. Igen érzékeny és fájdalmas terület, ahol összesűrűsödnek a pattanások, úgynevezett nodulák, melyek cisztákat is alkothatnak. Nagy a hegesedés kockázata, illetve a bőrelszíneződésé, a maradandó nyomoké is. 

  A pattanás, az akné tehát nem pusztán esztétikai probléma.

  A bőr súlyos fertőzése a baktériumok jelenléte az egész szervezetet megviseli, súlyos esetekben akár ízületi és idegrendszeri panaszokat is okozhat.

  A pattanás, a bőrelváltozás a szervezet állapotának vészjelzése, kivetülése. Felnőtteknél a  nagyobb számú pattanások hirtelen megjelenése jelezhet betegséget, amely egyéb szakorvosi ellátást igényel. 

  Pattanások és női ciklus

  Sok nőnél egy héttel a menstruáció előtt gyakori a pattanások megjelenése. Az ilyen típusú pattanások általában fogamzásgátlókat használóknál nem fordulnak elő, ám lehet, hogy épp egyes fogamzásgátlók, vagy hormonális gyógyszerek okozhatnak aknékat.

  Akne mítoszok, tévhitek

  Ezek a tényezők a közvéleménnyel ellentétben alig vannak hatással a pattanásokra:

  Csokoládé - A kutatók nem találtak megalapozott bizonyítékot arra, hogy a csokoládé, olajos magvak, zsíros ételek vagy akár a Cola mitesszereket, pattanásokat okozna. A faggyút -bőrzsírt- a bőrben lévő mirigysejtek termelik, tehát nincs közvetlen kapcsolat a táplálékban lévő lipidek -zsírok- és a faggyú között. 

  Zsíros ételek - A zsíros ételek fogyasztása alig, vagy egyáltalán nem befolyásolja a pattanások mennyiségét. Sokszor mondják, hogy aki konyhában dolgozik, az hajlamosabb a pattanásokra. Ez a megfigyelés onnan eredhet, hogy az olaj rátapadhat a bőrhöz és blokkolja a szőrtüszőket, ami  irritálja a bőrt így elősegíti a pattanásokat. 

  Rossz higiénia A pattanást nem a piszkos bőr okozza. Valójában a túltisztítás, a bőr túlzott dörzsölése vagy durva szappanokkal vagy vegyi anyagokkal történő mosása irritálja a bőrt és súlyosbíthatja a pattanásokat. 

  Kozmetikumok - pattanásos bőrre nem szabad sminkelni? A kozmetikumok nem feltétlenül rontják a pattanásokat, főleg ha olajmentes sminket használsz, amely nem tömíti el a pórusaid és rendszeresen eltávolítod a sminked. Ne keverjük össze az okokat: egyes kozmetikumok okozhatnak allergiás pattanásokat, melyek elmúlnak, az allergén mellőzésével.

  Melyik pattanás elleni kezelés adja a leggyorsabb eredményt?

  A leggyorsabb eredményt a ClearLight terápia adja, hiszen mindössze 4 hét alatt átlagosan 90%-os gyógyulás várható tőle. 

  A aknék fényterápiája azon alapul, hogy a propionibacterieum acnes (P. acnes), a faggyúmirigyekben található baktérium természetes anyagcserefolyamatai révén porfirineket termel. Ezen vegyületek megfelelő hullámhosszú, kék/ibolya látható fénytartományba eső fénnyel való besugárzása kémiai reakciókat indít el, melyek során triplett oxigén képződik, amely képes elpusztítani a baktériumokat. 

  A reakció a másodperc néhány ezredrésze alatt lezajlik és a baktériumra korlátozódik, azaz nincs közvetlen kihatással a környező szövetre. 

  A ClearLight® szelektív fénye biztonságosan és pontosan hatol be a bőrbe és elpusztítja az aknebaktériumokat anélkül, hogy a szöveteket, vagy a szőrszálakat roncsolná.

  Jelentkezz be hozzánk egy állapotfelmérésre, ahol személyre szabott, gyors és fájdalommentes módon szabadulhatsz meg az aknék, pattanások okozta kellemetlen problémáktól!