Pattanás... magadra ismersz?


  "Idegrendszered totális K.O-n van, mikor felfedezel a fejeden egy ocsmány pattanást? Szidni kezded magadat minek ettél annyi mogyit vagy hasonló nyalánkságokat nasizáskor?

  Melyik fiatallal ne esett volna már meg, hogy reggel álmos, csipás szemekkel próbálta felismerni arcát a tükörben, de nini… van egy vizuális betolakodó a tükörképben. Ujjaival minden hátsó szándék nélkül végigtaperolja a kérdéses területet a fején, hátha a tükör vicces kedvében van. Poénkodásról azonban szó sincs. A tükörkép sajnos igaznak látszik. Egy nagy, piros pattanás, ami egyre csak nő. A pánikot csak fokozni képes az estére megbeszélt randi. Hogy fog így megjelenni az álompasi, vagy az álomnő előtt? Mit fog szólni hozzá a másik? Egy gennyeskedő nem tetszhet csak úgy a másiknak!?"

  Pattanás kezelés, akné kezelés, pattanás lézer, clearlight

  Ne aggódj, van megoldás!

  De hagyjuk az unalmas unalmas kifejezéseket, meg hogy a lakosság hány százalékát érinti ez a probléma...

  Inkább nézd át azokat az infókat, amikre pattanásos bőrű sorstársaid voltak kíváncsiak.

  Igaz, hogy a csokoládé pattanást okoz?

  A kutatók nem találtak megalapozott bizonyítékot arra, hogy a csokoládé, olajos magvak, zsíros ételek vagy akár a Cola mitesszereket, pattanásokat okozna. A faggyút -bőrzsírt- a bőrben lévő mirigysejtek termelik, tehát nincs közvetlen kapcsolat a táplálékban lévő lipidek -zsírok- és a faggyú között.

  Az AHA sav tényleg jótékonyan hat a pattanásos bőrre?

  Igen, mert segítenek eltávolítani a bőrfelszín elhalt, pikkelyes és elszíntelenedett rétegeit. Ezáltal ösztönzik az alatta fekvő rétegeket a sejtújratermelésre. Hatásukra a bőr megfiatalodik, simább lesz, a kisebb egyenetlenségek eltűnnek.

  Mitől jönnek ki a pattanások?

  Nagyon sok bűnöst lehet találni a pattanások kialakulásáért, ezek közül a legfontosabbak:
  • gének - örölkött tényezők
  • hormonok
  Legnagyobbrészt a férfihormonok -tesztoszteron- túltermelődése tehető felelőssé, melyet nagyobb mennyiségben a here termel, de kiválasztja a petefészek és a mellékvese is, sőt maga a bőr is termeli ezt az anyagot.
  • progeszteron tartalmű hormonkészítmény -fogamzásgátló tabletták-
  • zsíros kozmetikumok
  • stressz
  • belső gócok -gennyes foggyökér, mandulagyulladás, húgyuti gyulladások-
  • allergia

  Voltam hormonvizsgálaton és az összes eredményem negatív, hogy lehet ez?

  A mitesszer elzárja a faggyúmirigy kivezető járatát, a faggyú nem tud a bőr felszínére jutni, így bennreked a zsírszerű anyag. A pangó váladékban felszaporodik a propionibacterium acnes -mely a normál bőrön is jelen van-, mely hatására szabad zsírsav halmozódik fel. Ezek a zsírsavak kémiai ingert adnak a szövetek felé, ahonnan az immunsejtek érkeznek. a kezdeti gyulladás helyén hamarosan megjelennek más kórokozók is (Strepto- vagy Staphylococcusok) így kialakul a gennyes pattanás.

  Milyen hatóanyagok vannak a krémekben, arctisztítókban?

  Szinte az összes pattanás elleni készítményben megtalálható a szalicilsav. Ez a bőr fölső hámrétegét lehámlasztja, hogy a bennrekedt faggyú minnél könnyebben a bőr felszínére tudjon ürülni. Természetesen a készítményekben lévő szalicilsav a már meglévő mitesszereket nem tudja eltávolítani. Hátránya, hogy a bőrt jelentős mértékben kiszárítja, sajnos nem kifejezetten a felesleges zsírt tünteti el, hanem a vizet, így dehidratáltá (vízhiányossá) válik a bőr. 

  Benzoil-peroxid szintén több készítményben megtalálható antibakteriális hatása miatt. A baktériumokat elpusztítja, de nem válogat, hanem az útjába kerülő létező összes baktériummal elbánik (persze amelyik nem rezisztens rá), pedig a bőrön találhatók hasznos baktériumok is! Gyakran lép fel vele szemben túlérzékenységi reakció, a bőr kipirosodik, begyullad, érzékennyé válik a külső hatásokkal szemben. A kezelés eredményességének eléréséhez több hónapi kúra szükséges. 

  glikolsav is a hámlasztószerek csoportjába tartozik, de sajnos itt is nagyon gyakran fordul elő allergiás reakció. A tejsav egy természetes antibiotikum, az emberben is megtalálható, így allergiás reakciót nem vált ki. A gyümölcssavakat (AHA) szintén hámlasztásra használják. 

  Összefoglalva az arcápolók hatóanyagai 2 csoportba sorolhatók:
  • 1. Hámlasztják a bőrt, így könnyítve meg a faggyú bőrfelszínre való ürülését.
  • 2. Antibiotikumok, melyek a pattanásokat előidéző -propionibacterium acnes- baktériumokat pusztítják el.

  Az antibiotikum jó megoldás a pattanásokra?

  Régebben az orvosok előszeretettel próbálták a pattanásos bőrt antibiotikummal gyógyítani, hiszen arra gondoltak, ha a bőrön lévő baktériumokat sikerül elpusztítani, akkor pattanás sem fog kialakulni. A kezelés eredményességéhez mindenféleképpen több hónapi kezelés volt szükséges, aminek sokszor az lett a mellékhatása, hogy a baktériumok rezisztensé váltak, azaz, nem pusztultak el, hiába szedte a páciens a gyógyszert. De ez volt a kisebbik probléma. Az antibiotikumok egy része nem tud célzottan hatni, így a szervezetben lévő összes -rá reagáló- baktériumot kipusztította, sajnos a szervezetünk számára hasznos baktériumokat is. 

  Mellékhatásként -többek között- nőknél gyakran hüvelyi gombásodás fordult elő. 

  Összefoglalva, ma nem az antibiotikum a legkorszerűbb megoldás a pattanások ellen.

  Nagyon sok mindent hallottam a Roaccutane-nal kapcsolatban, mi az igazság?

  Ha egy mondattal kellene leírnom a választ, az valószínűleg ez lenne: A leghatásosabb gyógymód, de egyben a legveszélyesebb is! 

  Ez az A-vitamin származék (izotretinoin) a faggyúmirigyek működését gátolja, a szaruréteg megvastagodását csökkenti, ezért a bőr szárazabbá válik, finoman hámlani kezd és elvékonyodik, sajnos nemcsak a problémás részeken, hanem a z egész testfelületen. A kezelés ideje alatt szigorú fényvédelemre van szükség, tehát TILOS a napozás, Tilos a szolárium!!! 

  fejlődő magzatra ártalmas, így a nőknek igen hatékony fogamzásgátlásról kell gondoskodniuk, nehogy teherbe essenek! A kúra idején a bőr sérülékennyé válik a mechanikai sérülésekkel szemben is, ezért ekkor nem ajánlott a nyomkodásos tisztítás! 

  A kezelési idő idő páciensenként változó, de általában 16-24 hét, ha további terápiára van szükség, akkor az újrakezdésig minimum 8 hetet szükséges várni. 


  Szigorúan tilos szedni a Roaccutant az alábbi esetekben:
  • terhesség
  • szoptatás
  • májbetegség
  • nagyon magas vérzsírszint
  • magas A vitamin szint
  • földimogyoró, szója allergia
  • antibiotikum szedése esetén

  Lehetséges mellékhatások:
  • izom-izületifájdalmak
  • pszichés problémák
  • fokozódó vérzési hajlam
  • szemszárazság (kontaktlencse viselése nem javasolt)
  • szemproblémák
  • orrvérzés
  • emelkedett májenzim értékek (nagyon ritkán májgyulladás)
  • Bőr- és nyálkahártyaszárazság kivétel nélkül mindenkinél jelentkezik!

  A kezelés alatt folyamatos vérképellenőrzés szükséges! 


  Sok fiatalt gyógyított már meg ez a módszer, akinél semmiféle extra mellékhatás nem fordult elő és végleg búcsút mondhatott a pattanásoknak. 

  Sajnos, relative sok esetről értesültem, akiknek viszont ezek a ritkán előforduló mellékhatások keserítették meg az életüket. (maradandó májkárosodás, látás rosszabodása) 

  Mindenki saját maga döntse el, hogy mi éri meg jobban! Ha az esély: 100.000 : 1 és pont én voltam az az egy ? Ez jó vagy rossz arány?

  Milyen gyógynövényekkel lehet kezelni a pattanásos bőrt?

  Gyógynövényekkel lehet kívülről és belülről is kezelni a problémát, tanácsos a kettőt egyszerre megtenni a gyorsabb hatás érdekében.

  Belsőleg: Többfajta tisztítótea, salaktalanító tea létezik, melynek a + hatása lesz a bőrre. (nem szabad megijedni, ha kezdetben rosszabbá válik a bőr!) Az, hogy kinek mi ajánlható, az több tényezőtől függ, rá kell találni a belső problémára, így lehet igazán hatásos a kezelés. Problémaforrás lehet pl. : hormonális - menstruációs pr.-ák, anyagcserezavar, allergia
  Használatos gyógyteák: katángkórófű, csalán, gyermekláncfű, édeskömény, stb

  Külsőleg:
  gyulladáscsökkenető: cickafark, citromfű, csipkebogyó, boróka, rozmaring
  antibakteriális: teafaolaj (nem szárít!), szagtlan fokhagyma, szárító olajok: csipkebogyóolaj, szőlőmagolaj
  faggyúmirigy működését szabályozza: zsálya, ylang-ylang, rózsafa, gólyaorr

  Milyen illóolajak alkalmasak a pattanásos bőr kezelésére?

  • gólyaorr
  • mirtusz
  • jázmin
  • kakukkfű
  • kamilla

  Tényleg alkalmas a homeopátia a pattanásos bőr gyógyítására?

  Ha valaki teljesen elutasítja a homeopátia elvét, annak biztosan nem lesz hatásos a kezelés, bár ez érvényes bármely gyógymódra is! Ismerek személy szerint lányokat, akik 1/2 éves homeopátiás kezelés után véglegesen kigyógyultak a pattanásosságból. A homeopátia legnagyobb előnye az, hogy mindenféle mellékhatás nélkül ér el eredményeket! A lényege, hogy a szervezet öngyógító erejét használja fel, erősíti meg. Általában az alábbi szerek használatosak:
  • Hepar Sulfuris
  • Silicea
  • Sulfur
  • Eugenia Jambosa
  • Arnica Montana

  Mi a különbség a lézeres kezelések között?

  A lézerfény a közönséges fénynek egy jól összerendezett nyalábja, amelyben a fényrészecskék azonos fázisban rezegnek, és a hullámhosszuk is azonos. Teljesítményük és fényhosszúságuk szerint különböztetjük meg őket.
  • ipari lézerek
  • nagy teljesítményű orvosi lézerek -hard lézerek
  • soft lézerek - biokémiai folyamatokat indítanak el
  hard lézereket a pattanásos, heges arcbőrnél úgy használják általában, hogy a bőr legfelső hámrétegét elpárologtatják (lehámlasztják), így késztetve a bőrt a megújulásra. Igen látványos eredmények érhető el ezzel a módszerrel, bár mellékhatások is felléphetnek, mint pl. a hegesedés. A gyógyulási idő elég hosszadalmas, 2-3 hónap, de esetenként ennél jóval hosszabb is lehet. 

  soft lézer hatására a sejtek gyorsabban szaporodnak, csökkennek a gyulladások, az ödémák, sőt fájdalomcsillapító hatása is van. Fokozza a bőr immunreakcióit. Hatására felgyorsul a sebgyógyulás, szebbek lesznek a seb nyomán keletkező hegek, felgyorsul a gyógyulási folyamat

  A lézerek gyógyászati alkalmazása mellékhatásoktól mentes, gyógyhatásuk a kozmetikai alkalmazást is lehetővé teszi. a bőr az elnyelt fényenergia segítségéval számos anyagot állít elő. A bőrsejtek regenerálódnak, az anyagcsretermékek távoznak, lebomlanak, sőt egyéb, mélyreható folyamatok is beindulnak. 

  A soft lézer alkalmas aknék gyulladásai, hegek, kis pörsenések, herpeszek, cellulitis, ráncok kezelésére.

  Ezen túlmenően a lézerfény a sejtanyagcsere stimulálásán kersztül alakalmas a bőr regenerálódását segítő frissítésre, ezzel is hatékonyabbá téve a ráncok kezelését.

  Vitamonokkal, ásványi anyagokkal javítható-e a pattanásos bőr állapota?

  Természetesen igen, sőt lehet, hogy a zsíros bőrt, a mitesszereket, pattanásokat valamelyik vitamin hiánya okozza. 

  A vitamin - nélkülözhetetlen a bőr és nyálkahártya épen tartásához 

  B2 vitamin - hiánya miatt a faggyúmirigyek elzáródnak és begyulladnak 

  C vitamin
  • fokozza az ellenállóképességet
  • szükséges a kollagéntermelődéshez
  • hiányában a bőr rugalmatlanná válik
  E vitamin - bőr gyógyulását segíti elő 

  cink
  • az új sejtek képződéséhez elengethetetlen
  • hiányában pattanások jöhetnek elő
  • hiányában romlanak a sebgyógyulási folyamatok
  réz
  • kötőszövet felépítésében van szerepe
  • segítségül van a bőr színét meghatározó melanin előállításában is

  Melyik kezelés adja a leggyorsabb eredményt?

  A leggyorsabb eredményt a ClearLight terápia adja, hiszen mindössze 4 hét alatt átlagosan 90%-os gyógyulás várható tőle

  A aknék fényterápiája azon alapul, hogy a propionibacterieum acnes (P. acnes), a faggyúmirigyekben található baktérium természetes anyagcserefolyamatai révén porfirineket termel. Ezen vegyületek megfelelő hullámhosszú, kék/ibolya látható fénytartományba eső fénnyel való besugárzása kémiai reakciókat indít el, melyek során triplett oxigén képződik, amely képes elpusztítani a baktériumokat. A reakció a másodperc néhány ezredrésze alatt lezajlik és a baktériumra korlátozódik, azaz nincs közvetlen kihatással a környező szövetre

  A ClearLight® szelektív fénye biztonságosan és pontosan hatol be a bőrbe és elpusztítja az aknebaktériumokat anélkül, hogy a szöveteket roncsolná. A ClearLight kiemelkedő biztonsága is megkülönbözteti a (korábban a szőreltávolításban használt) rövid impulsusokban adott nemszelektív fénysugár-kezeléstől, mely pigmentációs változásokhoz, égési sérülésekhez, valamint férfi páciensek esetében nemkívánt arcszőrzet-vesztéshez vezethet.